Курс призначенний для вивчення теоретичних  основ та сучасних технологій збору, зберегання таобробки інформації  для ефективної роботи будь якої організації чи підприємства. Для цього створюються автоматизовані інформаційні системи, де інформація зберегається  у вигляті повязаних структурованих даних -  бази даних, для управління якою застосовуються складні програмні системи – системи управління базами даних.

В рамках курсу вивчаються принципи проектування реляційної бази даних на логічному та физичному рівні, створення бази даних за допомогою популярной реляційної СКБД MySQL та веб-додатку для адміністрування сервером MySQL - phpMyAdmin. Для створення , модифікації та керування даними у реляційних базах даних вивчається універсальна мова структурованих запитів SQL та ії розширення для СКБД MySQL. Для аналіза інформації, яка зберегається у базі даних, вивчаються такі засоби SQL, як уявлення, збережені процедури та функції та мова програмування PL/SQL. Також розглядаються принципи створення баз знань та мова логичного програмування   Prolog , як інструмент аналізу даних.

У цьому контексті курс "Організація баз даних та знань" є одним з найважливіших. Він відноситься до системних дисциплін і становить той фундамент, на якому базується проектування та безпосередньо створення інформаційних систем у бізнесі.