Мета: забезпечення базової підготовки студентів, яка необхідна для ви­вчення спеціальних дисциплін і наступного вирішування виробничих, проектних та дослідницьких задач відповідно до кваліфікаційної характеристики напряму підготовки «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології».

Компетентності, які набуває студент у результаті вивчення даної дисципліни зі стандарту по бакалаврату:

- Пасивні компоненти та їх застосування, подільники напруги. Діоди та діодні схеми, випрямляч, обмежувач, параметричний стабілізатор напруги. Біполярні транзистори, типи, схеми увімкнення, ВАХ, параметри, підсилювачі на БТ. Польові транзистори, типи, ВАХ ПТ, параметри, підсилювачі на ПТ. Тиристори, ВАХ та параметри, застосування.

- Операційні підсилювачі, їх застосування. Цифрові сигнали та їхні рівні. Типи цифрових мікросхем. Схемотехніка логічних елементів. Типи та параметри логічних елементів. Тригери асинхронні та синхронні. Лічильники імпульсів. Регістри. Шифратори і дешифратори. Мультиплексори і демультиплексори. Програмовані логічні матриці. Запам’ятовувальні пристрої ОЗП, ПЗП. ЦАП і АЦП. Оптоелектронні пристрої.

- Складати, розраховувати схеми подільника напруги, випрямляча, ста­білізатора напруги. Складати, розраховувати та досліджувати схеми підсилювачів на БТ та ПТ. Складати, розраховувати схеми ключів на БТ та ПТ.

- Складати та розраховувати схеми на операційних підсилювачах. Складати таблиці істинності та досліджувати логічні елементи НЕ, І, АБО, І-НЕ, АБО-НЕ. Складати схеми, таблиці станів, часові діаграми роботи тригерів. Складати схеми, часові діаграми лічильників імпульсів, регістрів пам’яті та зсуву. Складати схеми, таблиці станів шифратора, дешифратора, мультиплексора, демультиплексора. Складати схему ПЛМ. Складати структурні схеми ЦАП та АЦП.